Wednesday 7 January 2015

APAM SUA---ADA 2 VERSI

RESEPI APAM SUA 1

BHN2:

KULITNYA:

2 CAWAN TPG GANDUM
1 BIJI TELUR1 PAKET YIS
4 C/T GULA
2 CAWAN AIR
SEDIKIT GARAM
PEWARNA KUNING
- SEMUA BHN DIBLENDKAN DAN PERAP 5 MINIT SHJ..
INTI:

1 CAWAN GANDUM
2 C/B TEPUNG KASTAD
1 CAWAN GULA
3 CAWAN AIR
PEWARNA KUNING
- KACAU SEMUA BHN ATAS API SEDERHANA HINGGA LIKAT

RESEPI APAM SUA 2 :
BHN2 KULIT:

2 CWN TEPUNG GANDUM
2 CWN AIR
1 CWN SUSU KOTAK / SANTAN / SUSU CAIR
1 SDT YIS
4 SDB GULA
1/2 SDK GARAM
1 SDT ENO

INTI:
1 CWN TPG KASTARD
4 CWN SUSU/ SANTAN ( SY GN SUSU KOTAK)
1/2 SDK GRM
3 SDB GULA

CARA2:
UNTUK KULIT: SATUKAN TEPUNG, AIR, GULA , SECUBIT GARAM DAN SANTAN KE DALAM SATU BEKAS.KACAU DENGAN WHISK HINGGA LARUT KESEMUANYA, MASUKKAN YIS DAN KACAU LAGI LAGI HINGGA BETUL-BETUL LARUT. SELEPAS ITU REHATKAN ADUNAN TADI SELAMA 1 JAM HINGGA ADUNAN NAIK. APABILA ADUNAN NAIK LETAKKAN BEBERAPA TITIK WARNA .. SELEPAS ITU LETAKKAN ENO KE DALAM ADUNAN YANG TELAH NAIK TADI DAN KACAU HINGGA BUIH PADA ADUNAN TADI MENGECIL.

PANASKAN PAN NON-STICK, LETAKKAN SEDIKIT MAJERIN DAN SENDUKKAN 1 SENDUK KECIL ADUNAN TADI DAN LAYANGKAN DIATAS PAN AGAR ADUNAN TADI BULAT. MASAK SEHINGGA 2-3 MINIT, ANGKAT JANGAN TERLALU LAMA..LETAK INTI LIPAT GN PLASTIK.

UNTUK INTI: CAMPURKAN KE SEMUA BHN2 DAN MASAK ATAS API YG KECIL HINGGA PEKAT ATAU MELETOP2 KECIL TUTUP API DN SEJUKKAN


No comments:

Post a Comment