RESEPI APAM SUA 1
BHN2:
KULITNYA:
2 CAWAN TPG GANDUM
1 BIJI TELUR1
PAKET YIS
4 C/T GULA
2 CAWAN AIR
SEDIKIT GARAM
PEWARNA KUNING
- SEMUA BHN
DIBLENDKAN DAN PERAP 5 MINIT SHJ..
INTI:
1 CAWAN GANDUM
2 C/B TEPUNG
KASTAD
1 CAWAN GULA
3 CAWAN AIR
PEWARNA KUNING
- KACAU SEMUA BHN
ATAS API SEDERHANA HINGGA LIKAT
RESEPI APAM SUA 2 :
BHN2 KULIT:
2 CWN TEPUNG GANDUM
2 CWN AIR
1 CWN SUSU KOTAK / SANTAN / SUSU CAIR
1 SDT YIS
4 SDB GULA
1/2 SDK GARAM
1 SDT ENO
INTI:
1 CWN TPG KASTARD
4 CWN SUSU/ SANTAN ( SY GN SUSU KOTAK)
1/2 SDK GRM
3 SDB GULA
CARA2:
UNTUK KULIT: SATUKAN TEPUNG, AIR, GULA , SECUBIT GARAM DAN SANTAN KE
DALAM SATU BEKAS.KACAU DENGAN WHISK HINGGA LARUT KESEMUANYA, MASUKKAN YIS DAN
KACAU LAGI LAGI HINGGA BETUL-BETUL LARUT. SELEPAS ITU REHATKAN ADUNAN TADI
SELAMA 1 JAM HINGGA ADUNAN NAIK. APABILA ADUNAN NAIK LETAKKAN BEBERAPA TITIK
WARNA .. SELEPAS ITU LETAKKAN ENO KE DALAM ADUNAN YANG TELAH NAIK TADI DAN
KACAU HINGGA BUIH PADA ADUNAN TADI MENGECIL.
PANASKAN PAN NON-STICK, LETAKKAN SEDIKIT MAJERIN DAN SENDUKKAN 1 SENDUK
KECIL ADUNAN TADI DAN LAYANGKAN DIATAS PAN AGAR ADUNAN TADI BULAT. MASAK
SEHINGGA 2-3 MINIT, ANGKAT JANGAN TERLALU LAMA..LETAK INTI LIPAT GN PLASTIK.
UNTUK INTI: CAMPURKAN KE SEMUA BHN2 DAN MASAK ATAS API YG KECIL HINGGA
PEKAT ATAU MELETOP2 KECIL TUTUP API DN SEJUKKAN
No comments:
Post a Comment