KEK TRADISI SEJAK ZAMAN U
BAHAN A:
KOKO 1 CAWAN
SUSU CAIR 1 CAWAN
SUSU PEKAT 1 CAWAN
MINYAK 1 CAWAN
GULA 2 SUSU BESAR
**MASAK BHN A SAMPAI SEBATI DAN BIAR SEJUK/SUAM
BAHAN B:
TEPUNG GANDUM 1 1/2 CAWAN
BIKARBONAT 1 SK
BAKING POWDER 1SK
TELUR 3 BIJI (SUHU BILIK)
ESEN VANILLA 2 PENUTUP
CARA2:
DIDIHKAN AIR KUKUSAN DULU. MIX TELUR SAMPAI GEBU (DLM 5 MNT). MASUKKN ESEN. MASUKKN BHN A DAN MIX LG. MASUKKN TEPUNG GANDUM, BIKARBONAT DAN BAKING POWDER SIKIT2 DAN MIX LG (SEBAIKNYA AYAK BERSAMA DULU).
MASUKKN DLM LOYANG, TUTUP DGN FOIL DAN KUKUS 1 JAM 20 MINIT DGN API SEDERHANA
BHN TOPPING (OPTION)
CAMPURKAN 1/2 CAWAN KOKO, 1 TIN SUSU PEKAT DAN 1 SUDU BESAR BUTTER. MASAK ATAS API KECIL SAMPAI SEBATI. RATAKAN ATAS KEK.
(BAHAN TOPPING YG LEBIH NI BLH BUAT SAPU ATAS ROTI)
SUKA SANGAT ANAK2 MAKAN
SELEPAS DI TOPPING
SEBELUM TOPPING PUN DAH KECUR LIUR
FOIL NI PENTING UNTUK ELAK KEK KENA AIR
ADUNAN YANG DAH SIAP
TELUR DIPUKUL SAMPAI GEBU YE
ADUNAN A
No comments:
Post a Comment